Dinamičan Mjesec hrvatske knjige u Srednjoj školi Otočac

Danas, 15. studenoga, završava tradicionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2018. koja se svake godine obilježava u svim hrvatskim knjižnicama. Tu treba ubrojiti i školske knjižnice, a u knjižnici Srednje škole Otočac tim se povodom odvijao raznolik program.

U godini koju je Europska komisija proglasila Europskom godinom kulturne baštine upravo je baština bila okosnica odnosno glavna tema programa Mjeseca hrvatske knjige. Baština kao temelj kulturnog i nacionalnog identiteta sažeta je u zanimljivom sloganu „Baš baština“. Moto „(U)čitaj baštinu!“ upućivao je na činjenicu da je naš odnos s baštinom dvosmjeran proces, mi gradimo baštinu i ona gradi nas. Glavni motiv manifestacije bila je glagoljica kao posebnost hrvatske kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

Mnoge aktivnosti u Srednjoj školi Otočac bile su izravno posvećene kulturnoj baštini i glagoljici. U školskoj knjižnici učenici su izradili prigodne plakate o glagoljici koji su postavljeni u školski hol. Učila se glagoljica uz pomoć memorijskih karata i interaktivnih obrazovnih igrica. Realiziran je i planirani dio višegodišnjeg projekta posvećenog lokalnoj kulturnoj baštini Gacke pod nazivom „BAŠtina u 3 poteZA“. Projekt se sastoji od 3 ZA za baštinu: 1. istraživanja lokalne usmene predaje, narodnih priča, legenda i izreka; 2. njegovanja gacke čakavštine kao zaštićenog kulturnog dobra; 3. promoviranja materijalne i nematerijalne kulturne baštine Gacke (ove školske godine s naglaskom na glagoljici).

“Dva dana baštine” naziv je projekta koji su odradili učenici 1. razreda ekonomista vodeći fiktivne goste do poznate i nepoznate kulturne baštine Gacke. Realiziran je i planirani susret s književnikom/com, i to u inverziji: umjesto književnika u gostima kod učenika, učenici su otišli u goste književnici. Posjet Narodnoj knjižnici i spisateljici Jadranki Prša bio je ujedno dio redovne nastave iz cjeline Lirika (dijalektalna) za prve razrede. Nastajali su nakon toga čakavski stihovi koji će konkurirati na dijalektalnim natječajima za škole. Dio aktivnosti BAŠtine u 3 poteZA bit će predstavljen i na Adventu u Otočcu.

M.K.G.