Japodi osvojili i Trst

Naši Japodi gostuju u Gradskom muzeju antikviteta „J. J. Winckelmann“ u Trstu.

Riječ je o još jednom izložbenom projektu Arheološkog muzeja Zagreb koji se bavi Japodima, a čija je autorica, tko drugi, nego Lidija Bakarić. Arheološki muzej Zagreb posjeduje najbogatiju zbirku predmeta s japodskog područja.

Izložba IAPODES – tajanstveni gorštaci u srednjoj Europi/il popolo misterioso degli altopiani dell’Europa centrale priča je o tajanstvenom i nikad zaboravljenom narodu – Japodima, koji su tijekom pretpovijesti nastanjivali prostor Gorske Hrvatske i sjeverozapadne Bosne. Japodi su imali brojna naselja u Gackoj. U Prozoru, Kompolju, Hrvatskom Polju, Lešću, Sincu, Švici…

Izložba o Japodima u Trstu je otvorena za uzvanike prošlog četvrtka (15. 11. 2018.), a za publiku dan kasnije, u petak (16. 11. 2018.). Na otvorenju je vladala ogromna gužva i veliki interes. Japodi su uvijek privlačna tema zbog bogatstva materijalne kulture i aure tajanstvenosti daleke prošlosti. Muzeju antikviteta u Trstu to je zapravo i prva gostujuća međunarodna izložba.

Izložba predstavlja japodsku materijalnu ostavštinu iz njihova najsnažnijeg razdoblja, s posebnim naglaskom na 136 reprezentativnih nalaza japodske nošnje – kapa, oglavlja, fibula, privjesaka, pojaseva i ogrlica od bronce, željeza, jantara i stakla.

Izložbena koncepcija je takva da se posjetitelje upoznaje s krajolikom Hrvatske i neiscrpnim izvorom kulturne baštine – japodskom grupom koja je tijekom nekoliko stoljeća u Gorskoj Hrvatskoj (od Ogulina preko Otočca do Bihaća) ostavila golemo bogatstvo nalaza koji su važni i za cijelo područje srednje i jugoistočne Europe. Japodska grupa razvijala se od kraja 10. st. pr. Kr. do 35. g. pr. Kr., a svoj je identitet stvarala asimilirajući različite utjecaje, no ostajući pritom autohtona i prepoznatljiva. Izložba u Trstu aktualizira i dio povijesti koji se odnosi na ilirsko-rimske ratove.

„Posjetiteljima izložbe u Trstu prilika je to za ponovno otkrivanje važnog dijela stare povijesti susjednih zemalja. Također izložba predstavlja i jednu od prvih etapa planiranog Europskog kulturnog itinerera kojim se predviđa nova ruta pod nazivom „Ilirija. Mit i povijest“. Tom će se rutom, bogatom ne samo kulturnim sadržajem, povezati Trst s istočnim Jadranom i BIH“, navodi se u raskošno opremljenom popratnom katalogu izložbe.

Organizator izložbe je Hrvatska Zajednica u Trstu, koja je većim dijelom i financirala projekt, a čiji je predsjednik J. C. Damir Murković. Projekt je također financirala i Comune di Trieste/Grad Trst, čiji je pročelnik za kulturu Giorgio Rossi. Izložbu je podržala ravnateljica službe za muzejsku i knjižničku djelatnost Laura Carlini Fanfogna (Direttore Servizio Musei e Biblioteche), a uime Muzeja antikviteta konzervatorica Gradskog muzeja antikviteta “J. J. Winckelmann” Marzia Vidulli Torlo (Conservatore Civico Museo d’Antichità “J. J. Winckelmann”). Uz Lidiju Bakarić, koautorica projekta je Ana Đukić.

– U muzeju u Trstu sve je prošlo jako dobro. Naprosto mi je žao što ne mogu više i bolje napraviti za Japode i promociju našeg nacionalnog blaga! Iako, možda još i bude prilika. Regija Gacka, koja je jedna od najsiromašnijih regija u Hrvatskoj, ima najbogatiju prošlost, ne samo po dobro očuvanoj legendi o Japodima, zovu ih mještani i starim Grcima, već i po vrijednosti njihove materijalne ostavštine, ističe autorica Bakarić, umirovljena muzejska savjetnica i dugogodišnja voditeljica Japodske zbirke AMZ-a.

Podsjetimo, tema Japoda u fokusu je njezina znanstvenog i stručnog interesa. Ova izložba predstavlja svojevrsnu krunu njezine istraživačke i stručne karijere, ali i početak muzejske karijere njezine nasljednice Ane Đukić. Ovo je peta izložba u nizu priređena u zadnjih nekoliko godina, ovoga puta namijenjena tršćanskom kulturnom ‘tržištu’, te predstavlja nastavak popularizacije Japoda. Prva je izložba bila 1914. godine u Francuskoj (Montpellier), druga u Španjolskoj (Girona), treća u Zagrebu, a četvrta proljetos u Rusiji (St. Petersburg).

Izložba o Japodima u Trstu gostuje do veljače 2019.

Do kraja ove godine planirana je još jedna izložba o Japodima u Hrvatskoj – bit će otvorena 28. studenog 2018. u Kutini.

M.K.G.