Neka nova poetska mistika Fortice

Prvi međunarodni pjesnički festival u Otočcu „50 poems for snow“ bit će zapamćen po posebnom i jedinstvenom ugođaju. Tih 11 snježnih centimetara koliko je napadalo prvi put u zimi 2018./2019. bilo je više nego dovoljno da se dogodi tako nešto neobično.

Čitanje stihova domaćih pjesnikinja i pokojega stiha na zadanu temu (pjesme Nicanora Parre) dobilo je mističnu aureolu zbog diskretne svjetlosti lučica raspoređenih po zidinama utvrdice Fortica. Rijetko (ili nikad) viđeno. I opet je potvrđen veliki potencijal koji Fortica ima upravo za festivalska događanja ovakvog ili sličnog tipa. Veliki paket lučica za ovu je prigodu darovala tvrtka Plenus iz Otočca.

Tri otočke pjesnikinje čitale su svoje dosad neobjavljene stihove, a iako su po habitusu više nego dijametralno oprečnih poetskih senzibiliteta, dogodile su se i neke ‘podudarnosti’, primjerice, čak u dvjema pjesmama opjevan(o) je kamen(je), s različitim poetskim porukama.

Publike nije bilo puno, ali je bila, kako se to lijepo kaže, probrana. Publika koja je znala zašto je došla i nije otišla razočarana. Sklopili su se i neki dogovori i planovi za sljedeći festival.

Ugodno iznenađenje publici festivala bilo je završno srdačno čašćenje koje je pripremio Učenički dom Fortica Otočac.

Događaj za pamćenje ovjekovječen je zahvaljujući fotografijama Josipe Bobinac (Foto klub Otočac) i Gorana Jurkovića.

Velika hvala svima koji su se odazvali i dali podršku ovom volonterskom projektu koji je provela Kulturna udruga Baštinica.

M.K.G.