Trostruko predstavljanje u otočkoj knjižnici

Trostruko predstavljanje odigralo se sinoć u Narodnoj knjižnici Otočac povodom Mjeseca hrvatske knjige.

Otočka literarna publika imala je prilike upoznati mladu spisateljicu Nataliju Boutana, 16-godišnju srednjoškolku iz Zaboka, koja je objavila dva znanstveno-fantastična romana s elementima pustolovine i bajke: „Pustolovina života – potraga za zvjezdanom mrežom“ (treba li i reći da je riječ o potrazi za „zvjezdanom mrežom“ koja će spasiti svijet) i „Granica snova“ (nastavak prvog romana) u izdanju Udruge građana „Aldo“ iz Slavonskog Broda. Drugi dio večeri bio je posvećen američkom glumcu Gregoryju Pecku, čija je karijera središnja točka publicističkog rada nakladnika i filmskog znalca Ilije Matića.

Govoreći o mladoj autorici, ravnateljica knjižnice Jadranka Prša naglasila je njezinu svestranost, sudjelovanje na mnogim natjecanjima znanja te talent, osim literarnog, i za crtanje i pjevanje. Piše odmalena – pjesme, priče, scenarije za film. Nakladnik i urednik oba romana Ilija Matić, poznat otočkoj javnosti po svojemu dugogodišnjem angažmanu u promociji mladih autora, uključujući i tiskanje knjiga otočkih autorica Andree Marković i Valentine Rubčić, na svoj je način predstavio stvaralački svijet ljepote, ljubavi, opraštanja (zlu su posve slomljena krila) Natalije Boutana, a smatra da je kvaliteta obaju romana potvrđena angažmanom istaknutih recenzenata.

Roman „Pustolovina života“ recenzirala je mag.teol. Marija Mišić, koja ističe da je riječ o romanu koji se ipak izdvaja u mnoštvu literature za mlade čitatelje svojom radnjom, likovima i naracijom, a najviše osebujnošću autorice koja će jednog dana nesumnjivo postati istinski književnik. Roman „Granica snova“ recenzirao je književnik Anto Pranjkić, a između ostalog kaže da je riječ o romanu koji čini uspješan spoj stvarnog i nestvarnog jer je priča smještena u današnje Hrvatsko zagorje s okusom normalnog ljudskog življenja u srazu modernog i tradicionalnog i svim pitanjima koja muče današnjeg mladog čovjeka na putu odrastanja.

Ulomke iz romana čitale su Jadranka Prša i sama autorica što je rezultiralo zanimljivim kontrapunktiranjem, a svakako se mogla osjetiti potpuna, iskrena i strasna uronjenost spisateljice u stvorenu fikciju, ali istovremeno i čvrsto stajanje u realnosti. Svakako poticajno da Natalijine knjige ubuduće ne budu samo berači knjižnične prašine nego što češći posudbeni artikl.

M.K.G.